En Facebookgrupps födelse och död

För ett och ett halvt år sedan skapade jag en grupp på Facebook. Just då var jag ganska nöjd med delar av min matematikundervisning och kände att jag säkert också kunde få mycket input av andra på ett innehållsligt plan. Jag skapade gruppen “Verklighetsanknuten matematik” så lärare kunde dela tips av sådant som anknyter till elevers verklighet, alltså en tematisk grupp inom matematikämnet.

Precis lika bra som jag tyckte min idé var då, lika naiv känner jag idag att jag var då skolan och undervisningen givetvis är mer komplex än så. Vad är egentligen verklighet för eleverna? Måste det ha med min verklighet att göra? Faktum är att matematiken i sig förmodligen är något som sammankopplar min och elevernas verklighet mer än något annat. Det är i undervisningen vi möts och undervisningen måste skapas utifrån mig och de elever jag möter. Jag ville att gruppen skulle bli ett forum där tips på rika problem att använda matematiska förmågor runt (framförallt att formulera problem och använda matematikska begrepp och metoder) skulle delas. Till en början delades lite kreativa tankar i gruppen men sedan tog det stopp. Gruppen dog.

Samtidigt har det fortsatt att strömma till medlemmar som jag “släppt in” i gruppen. Trots det har gruppen (trots några sporadiska inlägg då och då) förblivit död (om man ser till innehållet) under tiden. Idag har gruppen nästan 2000 medlemmar. Det jag tycker vi bör fråga oss: ger gruppen oss något vi har nytta av? Om svaret är ja är det bra. Om svaret är nej, gör som jag och lämna gruppen. Det finns levande grupper också. En som i högsta grad är levande är gruppen “Matematikundervisning” där diskussionerna stundtals är riktigt givande. Är du inte med i den gruppen tycker jag du ska gå med och inspireras.

En intressant sak är att det på Facebook kommer upp ett meddelande då jag som enda administratör i gruppen lämnar den att administratörskapet kommer erbjudas annan gruppmedlem. Antingen kommer någon ta upp administratörskapet och lyckas väcka liv i gruppen med en defibrillator. Om någon lyckas är jag den första att gå med i gruppen igen. Min gissning är dock att gruppen kommer fortsätta vara en död sida i cyberrymden.

En reaktion på ”En Facebookgrupps födelse och död

  1. David A 2018/03/29 / 18:30

    Vackert, som dödsscenen i regnet i Blade Runner (1982).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s